AKILLI CİHAZ TASARIMI

Akıllı Cihaz Tasarımı Eğitimlerimiz

Uzak ve yakın çevremiz akıllı cihazlarla çevrilmiş durumda. Cep telefonumuzdan, arabalarımızdaki, evlerimizdeki onlarca özelliğin arkasında sensörlerden topladığı verileri mikrodenetleyicilere yüklenen kodlar ile işleyerek bize gerekli hizmetleri ve kolaylıkları sunan akıllı cihazlar bulunmaktadır. Bu nedenle, elektronik tasarım ve kodlama içeren bu derslerimizi robot tasarım olarak değil, akıllı cihaz tasarımı olarak isimlendirmeyi uygun gördük. Çocuklarımızın sensörleri, mikrodenetleyicileri, kod becerilerini, motorları, LED’leri kullanarak etraflarındaki her şeyi akıllı hale getirebileceklerini onlara gösteriyoruz.

Arduino ile Akıllı Cihaz Tasarımı eğitimlerini tasarımı tamamen bize ait atölye kutularını kullanarak geçekleştiriyoruz. Bu kutuların en büyük özelliği, içinde bulunan 10 civarında sensör, bir adet Arduino Uno mikrodenetleyici, bir adet breadboard, bir adet DC motor, bir adet servo motor, bir adet RGB LED ve çeşitli LED’lerle etraflarında gördükleri hemen hemen her akıllı cihazı kendilerinin de yapabileceğini çocuklara göstermesidir.

Ortaokul öğrencileri Arduino Uno’ları Scratch for Arduino yazılımı ile kodlarken, lise öğrencileri Arduino’nun kendi orijinal IDE’si ile kodlamaktadır. Bilişim Garajı’ndaki online multimedya ders içeriklerini takip eden bir öğrenci, karmaşık gibi görünen elektronik devreleri kolaylıkla geliştiriyor, bu devrenin istenilen hizmeti vermesi için gereken kodları yazıyor ve sistemi çalışır hale getirebiliyor.

Raspberry Pi ile Akıllı Cihaz Tasarımı: Ortaokul ve lise öğrencileri, akıllı cihaz kutumuzda ki sensörleri “Raspberry Pi” ile kullanarak “python” üzerinde kodlamaktadırlar. Bilişim Garajı’ndaki online multimedia ders içeriklerini takip eden öğrenciler, ilk bölümde akıllı cihaz üzerindeki sensörleri kullanarak nasıl kodlayacağını öğrenirken, ikinci ve üçüncü bölümdeki dersler ile nesnelerin interneti kavramını bluetooth ve wifi gibi araçları kullanarak öğrenmektedirler.

Micro:bit ile Akıllı Cihaz Tasarımı: İlkokul öğrencileri, Micro:bit kartı üzerinde bulunan sensörler ile çevresindeki bilgileri nasıl toplayacaklarını ve bu bilgilerle birlikte farklı eylemleri nasıl gerçekleştireceklerini öğrenmektedirler. Bilişim Garajı’ndaki online multimedia ders içeriklerini takip eden öğrenciler, üç bölümden oluşan yaklaşık 50 ders ile birlikte hem sensörleri nasıl kullanacaklarını hem de kod blokları ile birlikte kodlamayı nasıl yapacaklarını adım adım öğrenmektedirler.

Elektronik Üretim Seti eğitimlerini ana sınıfı ile 1.sınıf ve 4. Sınıf arası öğrencileri için geliştirdik. Bu yaş grubunun kullanımına uygun elektronik devre elemanlarından oluşan set sayesinde öğrenciler onlarca farklı devre kurup enerjinin harekete, farklı seslere ve ışığa dönüştüğü eğlenceli tasarımlar gerçekleştirebilmektedir. Bu yaş grubu, devre için herhangi bir kod yazmamakla beraber, bir devre üzerinde elektriğin girdi-işlem-çıktı (input-process-output) sürecini birebir yaşamaktadır.